Zdrowie

najważniejsze

Zdrowe jedzenie to podstawa zdrowego życia!

Jedzenie kiszonek jest uważane za bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Nasi dziadkowie wiedzieli to już przed tym, jak nastała moda na spożywanie produktów kiszonych

Korzyści z jedzenia naturalnych, fermentowanych produktów:

  • zawierają dużo kwasu mlekowego, dzięki czemu są naturalnym probiotykiem,
  • są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych wytworzonych przez naturalną fermentację (m.in. witaminy B1, B2, B3, C, A, K, E, wapń, fosfor, potas, magnez),
  • są niskokaloryczne,
  • wspomagają pracę jelit, serca, wątroby, nerek i trzustki,
  • spożywanie produktów kiszonych niweluje negatywne skutki spożywania produktów wysokoprzetworzonych.
  • w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru w produkcie.

„Talerz żuru zrobiony z zakwasu od Piskorka przywróci równowagę kwasowo-zasadową, dostarczy wielu mikro- i makroelementów oraz cennych witamin”

„Żur i Barszcz Biały zawierają świeży, polski czosnek”

Właściwości zdrowotne 

pozostałych naszych produktów:

Barszcz Biały

posiada zbliżone właściwości zdrowotne jak żur, jest zupą delikatniejszą.
Zawiera liczne składniki mineralne i witaminy.

Barszcz Czerwony

– jest potrawą dietetyczną i bardzo zdrową. Barszcz Czerwony to cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, manganu oraz kwasu foliowego. Zawarta w Barszczu betaina, odpowiedzialna za barwę buraków, ma działanie antyoksydacyjne oraz chroni przed nowotworami i demencją. Spożywanie Barszczu Czerwonego ma także jeszcze jedną ważną zaletę – zawiera on liczne azotany. Są one bardzo pomocne w chorobach sercowo – naczyniowych czy chorobach układu krążenia. Nasz Barszcz Czerwony można też pić na surowo z butelki, co jest bardzo zdrowe. Oprócz tego, w wyniku fermentacji Barszcz Czerwony zawiera także kwas mlekowy, który posiada zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Sok z Kapusty Oryginalny Kiszony

– zawiera liczne drogocenne witaminy i składniki mineralne. Znacząco pobudza metabolizm, dzięki czemu jest bardzo pomocny dla osób na diecie. Kwas mlekowy powstały podczas fermentacji kapusty ma działanie prozdrowotne dla układu pokarmowego, przez co jest to produkt odpowiedni dla osób mających problemy jelitowe. Sok z kapusty jest także świetnym „oczyszczaczem” organizmu – bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem wielu toksyn zalegających w naszym organizmie.

Chrzan naturalny „Chrzanić wszystko”

– jest naturalnym antybiotykiem – pomaga w stanach przeziębienia czy osłabienia organizmu. Udowodniono, że związki zawarte w chrzanie zapobiegają wielu chorobom nowotworowym. Oprócz powyższych, produkt ten jest także bogatym źródłem witamin A, z grupy B, C i E. Wśród składników mineralnych występujących w chrzanie warto wyróżnić wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk oraz jod.

Co to jest zakwas?

Zakwas to mieszanina mąki i wody, która zostaje poddana fermentacji. W jej wyniku powstają mikroorganizmy – głównie bakterie z rodzaju Lactobacillus oraz drożdże Saccharomyces. Dzięki obecności mikroorganizmów zakwas jest bardzo zdrowym dodatkiem do naszych produktów. Cykl fermentacji zakwasu żytniego trwa 24 godziny, a pszennego ponad 80 godzin.

copyright © 2020 Piskorek Dystrybucja Sp. z o.o. Sp. K.