
ŻUREK Z GOŁĄBKAMI KRUPIATYMI
i boczniakiem
Ilość porcji (porcja 400ml): | 6 |
Czas: | 40 minut |
Trudność | */*** |
Cena 1 porcji: | 3 zł |
Lista zakupów:
250 ml zakwasu żurku PISKOREK
250 ml bulionu warzywnego
50 ml mleka
8 ząbków czosnku
4 cebule
2 pory
6 dużych liści kapusty włoskiej
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
50 g suszonych grzybów
200 g kaszy gryczanej prażonej
Papryka wędzona
pieprz
sól
5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Etap 1.
Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wrzątkiem, gotuj do miękkości.
Na patelni rozgrzej masło z dwiema łyżkami wody.
W niskim, szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i soli, przyda się do blanszowania liści kapusty
Etap 2.
Cebulę, czosnek oraz pory posiekaj w drobną kostkę, następnie przesmaż na maśle. Podziel na dwie części, jedną przełóż do miseczki, drugą pozostaw na patelni.
Do warzyw znajdujących się na patelni dodaj miód oraz 250 ml zakwasu żurku i 250 ml bulionu, gotuj 10 minut aż żurek nieco zredukuje swoją objętość.
Etap 3.
Kaszę gryczaną gotuj 9 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 50 ml mleka.
PORADA: kaszę gotuj zawsze tylko 9 minut, po 10 minutach gotowania zaczyna ona tracić cenne minerały i witaminy.
Następnie pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut (niech spokojnie dojdzie).
Etap 4.
Połącz kaszę z pozostałą częścią przesmażonych warzyw oraz grzybami pokrojonymi w paseczki.
Zawijaj „gołąbki” umieszczając na brzegu każdego z liści łyżkę farszu i rolując kapustę w kierunku środka, boki włóż w powstały walec.
Piekarnik nagrzej do 190 st. C.
Gołąbki piecz 45 minut w temperaturze 170 st. C. jeśli to konieczne podlewając odrobiną bulionu.
Etap 5.
Umieść gołąbki na talerzu, polej gęstym żurkiem. Możesz okrasić odrobiną gęstej śmietany i posypać prażoną cebulką.