
ŻUREK KSIĘŻNEJ DAISY
z boczkiem, białą kiełbasą i żółtkiem
Ilość porcji (porcja 400ml): | 6 |
Czas: | 40 minut |
Trudność | **/*** |
Cena 1 porcji: | 3,50 zł |
Lista zakupów:
500 ml zakwasu żurku PISKOREK
1.8 litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
2 pory
natka pietruszki
pęczek lubczyku
4 ząbki czosnku
2 cebule
200 g boczku wędzonego surowego
400 g białej kiełbasy surowej
6 żółtek
cebulka prażona
pieprz
sól
majeranek
Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa (poza porami) umyj.
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Warzywa razem z lubczykiem umieść w garnku, następnie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj około 30 minut.
Etap 2.
Z boczku usuń skórę, mięso pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu dodaj kiełbasę (w całości) oraz pory pokrojone w krążki.
Całość smaż 3-4 minuty.
Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj boczek, kiełbasę, pory oraz zakwas żurku.
Gotuj 5 minut.
Dodaj świeżo przeciśnięty czosnek.
Dopraw do smaku solą, majerankiem oraz pieprzem.
Etap 4.
Żurek podawaj gorący z solonym, sparzonym żółtkiem i chrupiącym żytnim pieczywem.
Księżna Daisy kochała to co piękne, uwielbiała muzykę, sztukę oraz tradycyjne pszczyńskie specjały. Podobno nigdzie indziej „szynka w jelicie zatopiona w kwaśnej gęstwinie a serwowana z jajem na miękkości” nie smakowała tak dobrze jak w pałacowej kuchni.
Czy zachwyt księżnej von Pless był słuszny? Może czas najwyższy sprawdzić? to przygotowując żurek księżnej Daisy, maczając w nim koniecznie wiejski, żytni chleb