
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA
w sosie chrzanowym, z marchewką karmelizowaną
Ilość porcji (porcja 400ml): | 4 |
Czas: | 40 minut |
Trudność | **/*** |
Cena 1 porcji: | 5,50 zł |
Lista zakupów:
8 małych marchewek
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
8 łyżki masła
10 łyżek oleju
3 łyżki chrzanu firmy PISKOREK
150 ml słodkiej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
600 g polędwiczki wieprzowej
pieprz
sól
czosnek niedźwiedzi
gałązka tymianku
Przygotowanie:
Etap 1.
Polędwiczkę oprósz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Umieść na niej tymianek oraz polędwiczkę.
Smaż 10 minut, co dwie minuty zmieniając stronę.
Polędwiczkę zdejmij z patelni i włóż w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na 15 minut.
Etap 2.
Marchewki umyj, jeśli to konieczne obierz, jeśli nie pozostaw skórkę.
Na patelni rozgrzej olej i masło, ułóż podzielone na 2-3 części marchewki i smaż do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody.
Pod koniec duszenia, dodaj miód, wyłącz źródło ciepła by nie zagotować miodu.
Etap 3.
W rondelku rozgrzej masło, dodaj śmietankę. Gotuj aż powstanie aksamitny sos, pod koniec dodaj chrzan firmy PISKOREK.
Etap 4.
Polędwiczkę pokrój w porcje, podawaj z sosem chrzanowym oraz chrupiącymi marchewkami.
Czymże byłaby świąteczna szynka bez doskonałego, tartego i przyjemnie ostrego chrzanu? Pewnie tym samym czym rolada śląska bez cebuli. Chrzan jest nieodzownym elementem kuchni polskiej. I tylko żal, że tak mizernie wykorzystywany jest kulinarnie gdyż z powodzeniem może być wiodącym smakiem w zupach sosach, ale także … elementem deserów. Dziś chrzan otoczy wstęga smaku soczystą polędwiczkę. Brzmi dobrze, prawda?