MORAWSKA KAPUŚNICA

z żeberkami wolno gotowanymi

Ilość porcji (porcja 400ml): 6
Czas: 40 minut
Trudność **/***
Cena 1 porcji: 6,50 zł

Lista zakupów:

1000 ml soku z kapusty kiszonej PISKOREK
300 ml wody
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 pory
500 g kiszonej kapusty
500g ziemniaków
5 łyżek oleju
600 g żeberek mię
500 ml śmietany 30%
Papryka wędzona
pieprz
sól
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
25 g soli peklowej

Przygotowanie:

 

Etap 1.
Kapustę przelej wodą do momentu aż będzie lekko kwaśna.

Następnie pokrój, umieść w garnku, zalej zimną wodą, ugotuj do miękkości i odstaw.

Ziemniaki pokrój w kostkę, włóż do wrzątku i gotuj w osolonej wodzie około 15 minut do miękkości.

Cebulkę pokrój w piórka, pory w krążki, przesmaż na oleju do zezłocenia.

Etap 2.
Żeberka wieprzowe gotuj 3 godziny w wodzie z dodatkiem soli peklowej na minimalnym płomieniu.

Etap 3.
Ugotowane żeberka podziel, umieść w garnku, zalej świeżą zimną wodą, doprowadź do wrzenia, następnie dodaj ugotowaną kapustę, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

W kolejnym kroku dodaj ziemniaki oraz cebulkę i por.

Gotuj 20 minut.

Etap 4.
Punkt kulminacyjny: do powstającej kapuśnicy dodaj sok z kapusty, pieprz oraz śmietankę i doprowadź do wrzenia.

Etap 5.
Kapuśnicę podawaj z chrupiącym pieczywem lub placuszkami.

Kapuśnica morawska różni się tym od kapuśniaku czy kwaśnicy, że jak przystało na południowych sąsiadów, co tylko się da okraszają obficie śmietaną. I w gruncie rzeczy nie ma w tym nic zdrożnego wszak pieczeń w sosie śmietanowym serwowana z knedlikiem to niemal tak sławne czeskie danie jak losy dobrego wojaka Szwejka.
Kapuśnica ze śmietaną smakuje doskonale, ale jak to już bywa z potrawami – nie skosztujesz, nie powiesz, dlatego z ogromną radością zachęcam do sprawdzenia przepisu inspirowanego nie tyle losami Szwejka co bliższemu sercu Janosika. Hej!

copyright © 2020 Piskorek Dystrybucja Sp. z o.o. Sp. K.