
MORAWSKA KAPUŚNICA
z żeberkami wolno gotowanymi
Ilość porcji (porcja 400ml): | 6 |
Czas: | 40 minut |
Trudność | **/*** |
Cena 1 porcji: | 6,50 zł |
Lista zakupów:
1000 ml soku z kapusty kiszonej PISKOREK
300 ml wody
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 pory
500 g kiszonej kapusty
500g ziemniaków
5 łyżek oleju
600 g żeberek mię
500 ml śmietany 30%
Papryka wędzona
pieprz
sól
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
25 g soli peklowej
Przygotowanie:
Etap 1.
Kapustę przelej wodą do momentu aż będzie lekko kwaśna.
Następnie pokrój, umieść w garnku, zalej zimną wodą, ugotuj do miękkości i odstaw.
Ziemniaki pokrój w kostkę, włóż do wrzątku i gotuj w osolonej wodzie około 15 minut do miękkości.
Cebulkę pokrój w piórka, pory w krążki, przesmaż na oleju do zezłocenia.
Etap 2.
Żeberka wieprzowe gotuj 3 godziny w wodzie z dodatkiem soli peklowej na minimalnym płomieniu.
Etap 3.
Ugotowane żeberka podziel, umieść w garnku, zalej świeżą zimną wodą, doprowadź do wrzenia, następnie dodaj ugotowaną kapustę, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
W kolejnym kroku dodaj ziemniaki oraz cebulkę i por.
Gotuj 20 minut.
Etap 4.
Punkt kulminacyjny: do powstającej kapuśnicy dodaj sok z kapusty, pieprz oraz śmietankę i doprowadź do wrzenia.
Etap 5.
Kapuśnicę podawaj z chrupiącym pieczywem lub placuszkami.
Kapuśnica morawska różni się tym od kapuśniaku czy kwaśnicy, że jak przystało na południowych sąsiadów, co tylko się da okraszają obficie śmietaną. I w gruncie rzeczy nie ma w tym nic zdrożnego wszak pieczeń w sosie śmietanowym serwowana z knedlikiem to niemal tak sławne czeskie danie jak losy dobrego wojaka Szwejka.
Kapuśnica ze śmietaną smakuje doskonale, ale jak to już bywa z potrawami – nie skosztujesz, nie powiesz, dlatego z ogromną radością zachęcam do sprawdzenia przepisu inspirowanego nie tyle losami Szwejka co bliższemu sercu Janosika. Hej!