Chrzanówka

z jajkiem, knedlem i koperkiem

Ilość porcji (porcja 400ml): 6
Czas: 40 minut
Trudność */***
Cena 1 porcji: 3,50 zł

Lista zakupów:

500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK
1.5 litra wody
pęczek lubczyku
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
2 cebule
pęczek koperku
200 g żebra wieprzowego wędzonego
śmietana 18% do zup i sosów
3-4 łyżki chrzanu tartego PISKOREK
2 łyżki masła
wek pszenny
10 jaj
4 łyżki oleju
pieprz
sól
4-5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

 

Etap 1.
Warzywa umyj

PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉

Warzywa (poza cebulą) wraz z lubczykiem, zielem angielskim i żeberkami umieść w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj 30 minut.

Etap 2.
Wekę pokrój w pajdki, każdą pajdkę opiecz na rozgrzanym oleju.

Cebulkę posiekaj przesmaż na maśle, dodaj do gotującego się wywaru.

Jajka ugotuj na twardo (gotuj 8 minut w osolonej wodzie).

Etap 3.
Do wywaru dodaj zakwas barszczu, oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Etap 4.
Na koniec dodaj chrzan, dobrze wymieszaj. Wyłącz.

Barszcz podawaj z jajkiem, śmietaną oraz knedlem. Obficie oprósz koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Knedle to tradycje kulinarne Czechów, ale knedle to również określenie na ziemniaczane kule wypełnione mięsnym lub owocowym farszem, lub pajdy chleba drożdżowego. W moim przepisie wykorzystałem wekę pszenną. To bardzo dobre i smaczne pieczywo, które z powodzeniem stosować można jako alternatywę dla czeskich knedli, swoją droga knedlik karlovarsky to nic innego jak pieczone cząstki pieczywa połączone z mlekiem, jajkiem i odrobiną mąki. W chrzanówce sprawdzi się jak mało co.

P.S. Chrzanówka najlepiej smakuje w Chrzanowie 😉 Po najlepszą wekę wpadajcie do Piekarni Piskorek 😉

copyright © 2020 Piskorek Dystrybucja Sp. z o.o. Sp. K.