
Chrzanówka
z jajkiem, knedlem i koperkiem
Ilość porcji (porcja 400ml): | 6 |
Czas: | 40 minut |
Trudność | */*** |
Cena 1 porcji: | 3,50 zł |
Lista zakupów:
500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK
1.5 litra wody
pęczek lubczyku
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
2 cebule
pęczek koperku
200 g żebra wieprzowego wędzonego
śmietana 18% do zup i sosów
3-4 łyżki chrzanu tartego PISKOREK
2 łyżki masła
wek pszenny
10 jaj
4 łyżki oleju
pieprz
sól
4-5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa umyj
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Warzywa (poza cebulą) wraz z lubczykiem, zielem angielskim i żeberkami umieść w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj 30 minut.
Etap 2.
Wekę pokrój w pajdki, każdą pajdkę opiecz na rozgrzanym oleju.
Cebulkę posiekaj przesmaż na maśle, dodaj do gotującego się wywaru.
Jajka ugotuj na twardo (gotuj 8 minut w osolonej wodzie).
Etap 3.
Do wywaru dodaj zakwas barszczu, oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Etap 4.
Na koniec dodaj chrzan, dobrze wymieszaj. Wyłącz.
Barszcz podawaj z jajkiem, śmietaną oraz knedlem. Obficie oprósz koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Knedle to tradycje kulinarne Czechów, ale knedle to również określenie na ziemniaczane kule wypełnione mięsnym lub owocowym farszem, lub pajdy chleba drożdżowego. W moim przepisie wykorzystałem wekę pszenną. To bardzo dobre i smaczne pieczywo, które z powodzeniem stosować można jako alternatywę dla czeskich knedli, swoją droga knedlik karlovarsky to nic innego jak pieczone cząstki pieczywa połączone z mlekiem, jajkiem i odrobiną mąki. W chrzanówce sprawdzi się jak mało co.
P.S. Chrzanówka najlepiej smakuje w Chrzanowie 😉 Po najlepszą wekę wpadajcie do Piekarni Piskorek 😉