CEBULARZ PARYSKI

z grzanką i oscypkiem

Ilość porcji (porcja 400ml): 6
Czas: 40 minut
Trudność */***
Cena 1 porcji: 3,50 zł

Lista zakupów:

500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK
1 litr wody
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
10 cebul
500 g kiełbasy swojskiej
500 g kiełbasy toruńskiej
500ml wina białego wytrawnego
4 łyżki masła
4 łyżki oleju
6 plastrów oscypka
Bagietka francuska
pieprz
sól
tymianek
majeranek

Przygotowanie:

 

Etap 1.
Cebulę pokrój w piórka.

W 3 litrowym garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj olej, przesmaż cebulę do momentu aż będzie złota.

Etap 2.
Do zezłoconej cebuli dolej wino, gdy nieco odparuje (po około 10 minutach) dodaj zakwas barszczu. Doprowadź do wrzenia.

Gotuj na minimalnym płomieniu.

Etap 3.
Kiełbasy pokrój w talarki, przesmaż na suchej patelni lub z dodatkiem 1 łyżki smalcu. Oprósz tymiankiem i majerankiem, dodaj do żurku.

Etap 4.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Bagietkę pokrój w kromeczki, na każdej umieść plaster oscypka. Kromeczki umieść w piekarniku i piecz 3-5 minut aż ser przyjemnie się spiecze.

Etap 5.
Cebularz podawaj z serową bagietką i sporą ilością siekanej natki pietruszki.

Cebularz paryski to połączenie małopolskich tradycji z inspiracją płynącą z ukochanego Paryża. Cebularz to wyjątkowy mariaż tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej i polskiego, świątecznego, białego barszczu – takie połączenie musi być gwarancją sukcesu. Polewkę wzbogaciłem grzanką z oscypkiem. Moim skromnym zdaniem to najlepszy ser jaki powstał w wyniku kreatywnej działalności człowieka. Uwielbiam oscypki, redykołki, bundz i parzenice, i mimo inspiracji światem, najbardziej kocham to co polskie, co nasze.

copyright © 2020 Piskorek Dystrybucja Sp. z o.o. Sp. K.