BARSZCZ UKRAIŃSKI

z fasolą i wiśniami

Ilość porcji (porcja 400ml): 6
Czas: 50 minut
Trudność **/***
Cena 1 porcji: 3,65 zł

Lista zakupów:

500 ml kiszonego barszczu czerwonego PISKOREK
1.2 litra wody
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 kg buraków ćwikłowych
100 g przecieru pomidorowego
500g ziemniaków
natka pietruszki
koperek
4 ząbki czosnku
5 cebul
240 g czerwonej fasoli konserwowej
500 g łopatki wieprzowej bez kości
300 g drylowanych wiśni
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
pieprz
sól
3-4 ziela angielskie
3 liście laurowe

Przygotowanie:

 

Etap 1.
Warzywa (poza burakami) umyj.

PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉

Gdy będą czyste, pokrój je w kostkę.

Łopatkę pokrój w kostkę 2 x 2 cm, następnie wraz z warzywami umieść mięso w garnku, następnie zalej wszystko zimną wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień.

Gotuj do miękkości około 40 minut.

Etap 2.
Pokrój buraki w cienkie paseczki, następnie umieść je na patelni wraz z masłem, łyżą oleju, miodem, solą i przecierem pomidorowym.

Smaż na niewielkim płomieniu, dodaj odrobinę bulionu i duś do miękkości.

Etap 3.
Umieść buraczki w garnku z bulionem, dodaj wiśnie (bez pestek) oraz przyprawy i gotuj 20 minut.

Etap 4.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, przesmaż, podlej bulionem i natychmiast dodaj zasmażkę do powstającego barszczu. Gotuj 5 minut.

Etap 5.
Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek oraz odcedzoną fasolę i kiszony barszcz. Nie gotuj a jedynie podgrzej do 90 st. C. Odstaw na 3 h.

Barszcz ukraiński podawaj odgrzewany, koniecznie ze sporą ilością gęstej, kwaśnej śmietany oraz siekaną natką pietruszki

Barszcz ukraiński to potrawa, którą trudno nazwać zupą. To gęsty eintopf który poza niespotykanym smakiem dostarcza mnóstwa witamin i mikroelementów. Połączenie słodkich warzyw, kwaśnych owoców i niezwykłego aromatu kiszonego barszczu jest tak wyjątkowe jak historia narodu z którego ów barszcz się wywodzi.
Prawdą jest, iż nie ma jednego właściwego i wyjątkowego przepisu na barszcz ukraiński. Ile domów tyle gospodyń a co za tym idzie mnogość smaków i to chyba jest dodatkowe piękno tego wybornego dania niesłusznie nazywanego zupą.

copyright © 2020 Piskorek Dystrybucja Sp. z o.o. Sp. K.